21. godina poslije “živog štita”

Ne zaboravi 12 juli 1992 !

12 jula 2013 navršava se 21 godina od stradanja Bošnjaka Čivčija i Doboja iz logora Perčin disko u tzv. “živom štitu” .

U petak 12.07.2011 godine navršava se 21 godina od najtužnijeg dana za Bukovičke Čivčije. Naime tog 12.jula 1992 godine Vojska Republike Srpske je nakon napada jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine na Putnikovo Brdo i grad Doboj iz logora Perčin disko izvela logoraše i postavila ,,živi žtit,, kako bi onemogućila dalje napredovanje TOBiH.
Tom prilikom od ukupno 360 logoraša logora ‘Perčin disko’ u živi zid je natjerano 50-tak do pasa golih logoraša, većinom Bošnjaka iz Bukovičkih Čivčija, od kojih su poginula ukupno 24. Samo jedan je poginuo od metka pripadnika TO Doboj a ostale pobio agresor. Dobojske patriote nisu mogle pucati u svoje zarobljene sugrađane, iznenađeni bili su nakratko zastali a onda je naređeno povlačenje.

Poginula su među logorašima 3 brata Omerčića (Arif, Hasko i Meho) te 2 brata Mujanovića (Halid i Meho, sinovi Mujini), zatim otac i sin (poznati harmonikaš Hamidović Ramiz i sin mu Safet), još jedan otac i sin, takstista Ahmić Ešef i njegov 18-gogodišnji sin, svi iz Bukovačkih Čivčija. Ukupno 14 Čivčijanaca je tog dana ubijeno u živom štitu.

Za zločin počinjen 12 jula 1993 godine nad mještanima B.Čivčija Sud BiH je nepravomoćno osudio Predraga Kujundžića na 22 godine zatvora koja je kasnije preinačena u 17 godina.

Komentariši